Facebook Facebook Facebook Facebook

Amit sokan nem tudnak: a visszértágulat háttere

Amit sokan nem tudnak: a visszértágulat háttere

A visszértágulat (varicositas) a testünk vénás rendszerét érintő megbetegedés, mely leggyakoribb az alsó végtagokon. A kékes színű, súlyosabb esetekben kanyargóssá váló és kidudorodó erek a vénás keringési zavar egyértelmű jelei.

A visszérbetegség szempontjából a vénák állapota számít

Az emberi test két külön érrendszeri hálózattal rendelkezik. Ezek bár különálló feladatokat látnak el, mégis összhangban működnek.

Az egyik az artériás, a másik pedig a vénás keringési rendszer. Utóbbi elégtelen működése vezet a visszértágulatok kialakulásához, illetve súlyosbodásához.

Az elváltozás középpontjában a vénák falának meggyengülése és rugalmatlanná válása, valamint  a vénabillentyűk elégtelen működése áll.

A vér körforgása

A szöveteink és a szerveink alapvető élettani szükséglete, hogy a vérből a működésükhöz szükséges oxigént és tápanyagokat felvegyék.

Az artériás keringési rendszer feladata, hogy a szívünkből kipumpált oxigéndús vért a szerveink és a szöveteink irányába akadálytalanul eljuttassa.

Amikor ez a folyamat lezajlik, a vér a vénás keringési rendszeren keresztül indul vissza, a szív irányába.

A vénák kétfélék lehetnek: felületi és mélyvénák. A felületi vénák közvetlenül a bőrünk alatt helyezkednek el. A mélyvénák ettől sokkal mélyebben, az izmaink és a csontjaink közvetlen közelében találhatóak.

Ezért kulcsfontosságú az izmok szerepe

Az artériás keringésnél a szív pumpálása juttatja a vért az érhálózaton keresztül a szövetekig. A vénás keringést az izmaink dinamikus összehúzódása stimulálja, a vért pedig az így kiváltott pumpáló hatás juttatja vissza a szívünkbe.

Egyértelmű, mégis kevesen gondolnak rá, hogy az izmok állapota alapvetően befolyásolja a vénás keringés állapotát. Ha ugyanis mozgásszegény életmódot folytatunk és az izmainkat nem eddzük tudatosan, nagy esélyt adunk a visszér megjelenésének.

Mivel ez a betegség elsősorban öröklött keringési zavar miatt alakul ki, a mozgásszegény életmód erőteljesen súlyosbítja a már meglévő kötőszöveti gyengeséget, és így a visszeresség tüneteit is.

Ön ne hagyja, hogy tünetei súlyosbodjanak, kérjen szakszerű segítséget most! A VP MED fájdalommentes ambuláns visszérkezelésekkel lábai új életre kelnek.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mire való a kompressziós harisnya?
Az egészségügyi harisnya, vagy más néven kompressziós harisnya a lábszár visszerein keletkezett tágulatok kezelésére szolgál. A betegség súlyosságától függ, hogy melyik típusát szükséges használni. Hatására csökken a pangás (ödéma) kialakulása és a visszerekben és nyirokerekben segíti a vér visszaáramlását a szív felé.
Mi a visszérbetegség?
A visszérbetegség a felületes vénás rendszer megbetegedése. A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Amennyiben különböző okok miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzés jelentkezik. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A kezeletlen visszérbetegség súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.
Miért fontos a helyes étrend?
A visszerek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A genetikai faktorok mellett nagy szerepe van az elhízásnak, valamint a túlsúlynak, ami ellen szerencsére sokat lehet tenni a a kiegyensúlyozott étrenddel. A VP-Med Egészségcentrumnál életmód tanácsokkal is hozzájárulunk pácienseink egészségéhez.
Mi az oka a visszeresség kialakulásának?
Kialakulása egyrészt örökletes, tehát a nagyszülők fontos szerepet játszhatnak benne! Az oka, hogy az erekben lévő billentyűk nem zárnak tökéletesen, így visszaáramlik a vér, amelytől az érfal kitágul, és a benne lévő vér pangásához vezet. Az örökletességen túl a mozgáshiány és a túlsúly is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A panaszokkal érdemes minél gyorsabban szakemberhez fordulni!
Milyen tünetei lehetnek a visszerességnek?
Néha fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, és éjjelenként lábgörcsei vannak? Úgy gondolja, nem komoly a probléma, ezért csak legyint rá? Éppen ezek a tünetek a visszeresség előjelei!
Örökölhető-e a visszeresség?

Örökölhető-e a visszeresség?

Mint minden kórképnek, a visszérbetegség kialakulásának is számos rizikótényezője van. Az örökletes hajlam a vénás betegségek megjelenésében is komoly szerepet játszik, a kórkép családi halmozódásának előfordulása esetén, az utódokban nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség. Amennyiben visszérbetegség az egyik szülőnél jelentkezik, a gyermeknek, ötven százaléka esélye van arra, hogy esetében is jelentkeznek visszeres problémák.

Ha mindkét szülő visszérbetegségben szenved, az utódoknál "már" hatvan százalék az esély arra, hogy életük során visszérbetegség alakul ki. Hangsúlyozni kell azonban, hogy számos életmódbeli tényező is befolyásolja a kórkép megjelenését, így azok, akiknél családi "örökség" a visszeresség, tudatos életvezetéssel segíthetnek a visszeresség kialakulásának megelőzésében, illetve a kórkép megjelenésének késleltetésében.

Visszérpanaszok esetén forduljon bizalommal visszérgyógyászati magánrendelésünkön Dr. Szabó Attila érsebész, visszérspecialistához!

Mennyi ideig kell műtét után kompressziós harisnyát viselni?
Erre nincs egyértelmű adat, bizonyos vizsgálatok szerint csak 2-3 napig, általában 1-2 hétig javasolják a műtét utáni kompressziót. Az első 1-2 napban valóban fontos a megfelelő nyomás, amely a mélyvénákban az áramlást növelik, az esetleg elszakított visszér oldalágak vérzését, így a kialakuló bőr alatti vérömleny nagyságát csökkentik. Néhány nap után nem kell viselni a harisnyát éjszakára, hacsak egyéb állapot ezt nem indokolja. A napközbeni kompressziót érdemes fokozatosan csökkenteni (este egyre korábban levenni), ha nincs panasz, pár nap alatt elhagyható.
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ