Facebook Facebook Facebook Facebook

Angiológia: az érhálózat egészségének tudománya

Angiológia: az érhálózat egészségének tudománya

Az angiológia, azaz értan az érrendszer, illetve a keringési rendszer betegségeivel foglalkozik. Az angiológusok belgyógyászként foglalkoznak a szív, illetve az idegrendszeri keringés problémáival is, de ez utóbbiak inkább a kardiológusok és a neurológusok feladatkörébe tartoznak.

Az angiológia az érhálózat egyéb területeire fókuszál

Az angiológia szakterülete az artériák, a vénák és a nyirokerek betegségeire terjed ki. Tipikusan ide tartozó problémák:

  • a visszeresség
  • a trombózis, illetve a mélyvénás trombózis
  • az ödémásodás, a nyiroködéma, avagy a lymphoedema
  • vagy akár az érszűkület és számos más, elsősorban a végtagokat érintő tünetek is.

A keringési rendszer valójában háromszereplős

A testünk összes szervét és szövetét a szívünk felől áramló oxigéndús vér táplálja, a kiterjedt érhálózatunkon keresztül.

Az elhasznált, szén-dioxidban dús vér visszaáramlása pedig csak az ép vénás keringési rendszeren keresztül valósulhat meg maradéktalanul. A vénás keringési rendszer problémáiról egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashat.

Az artériás és a vénás, azaz a vért szállító keringési hálózaton kívül a testünk másik, közel azonos kiterjedésű szállítórendszere, a nyirokrendszer is részt vesz a keringési láncolat körforgásában.

A nyirokrendszer bár teljes mértékben független a vérrendszertől, végső kivezető törzsei a vénákba torkollanak, ami azt jelenti, hogy a nyirokrendszerben áramló nyirokfolyadék egy bizonyos ponton a véráramhoz keveredik.

Feladata, hogy segítse a vénás keringést a szövetközi folyadék elvezetésében, valamint a benne található nyirokcsomók segítségével részt vegyen az egész szervezet védekezőrendszerének folyamatában.

Ezekben az esetekben segít az angiológia

Ha az érhálózat vénás vagy nyirokerei valamilyen oknál fogva rendellenesen kezdenek működni, nem látják el a feladataikat, az előbb vagy utóbb egyéb szerveink és testrészeink megbetegedéséhez vezet. Ezért rendkívül fontos, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztal (pl. folyadék-visszatartás, lábdagadás, lymphoedema, lábszárfekély stb.), mielőbb keressen fel egy angiológus szakorvost!

Még jobb, ha inkább megelőzi a problémát, hiszen ezek a betegségek akár még a korai stádiumban is felfedezhetőek, amikor még a fenti tünetek nem jelentkeznek. Így tehát a rendszeres szűrővizsgálatok létjogosultsága vitathatatlan.

Ha tetszett Önnek ez a cikk és a jövőben nem szeretne lemaradni az Ön egészsége szempontjából hasznos tartalmakról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mi az oka a visszeresség kialakulásának?
Kialakulása egyrészt örökletes, tehát a nagyszülők fontos szerepet játszhatnak benne! Az oka, hogy az erekben lévő billentyűk nem zárnak tökéletesen, így visszaáramlik a vér, amelytől az érfal kitágul, és a benne lévő vér pangásához vezet. Az örökletességen túl a mozgáshiány és a túlsúly is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A panaszokkal érdemes minél gyorsabban szakemberhez fordulni!
Örökölhető-e a visszeresség?

Örökölhető-e a visszeresség?

Mint minden kórképnek, a visszérbetegség kialakulásának is számos rizikótényezője van. Az örökletes hajlam a vénás betegségek megjelenésében is komoly szerepet játszik, a kórkép családi halmozódásának előfordulása esetén, az utódokban nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség. Amennyiben visszérbetegség az egyik szülőnél jelentkezik, a gyermeknek, ötven százaléka esélye van arra, hogy esetében is jelentkeznek visszeres problémák.

Ha mindkét szülő visszérbetegségben szenved, az utódoknál "már" hatvan százalék az esély arra, hogy életük során visszérbetegség alakul ki. Hangsúlyozni kell azonban, hogy számos életmódbeli tényező is befolyásolja a kórkép megjelenését, így azok, akiknél családi "örökség" a visszeresség, tudatos életvezetéssel segíthetnek a visszeresség kialakulásának megelőzésében, illetve a kórkép megjelenésének késleltetésében.

Visszérpanaszok esetén forduljon bizalommal visszérgyógyászati magánrendelésünkön Dr. Szabó Attila érsebész, visszérspecialistához!

A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Mit kell tudni a lábszárfekélyről?
A krónikus vénás betegségek legsúlyosabb formája, késői szövődménye a lábszárfekély kialakulása. Az érintett terület bőre fokozottan pigmentált, elszíneződött, később elfehéredik, a bőr elvékonyodik, a bőr alatti kötőszövet megvastagodik, az érintett terület sokszor igen fájdalmas, gyakran gyulladt, az egész lábszár megduzzadt, ödémás. Kis sérülés hatására, vagy akár spontán is felületes, gyulladásos környezetű fekélyek alakulnak ki, melyek nehezen gyógyulnak, fájdalmasak. Új lehetőséget teremt a helyi sebkezelésben a lézer alkalmazása. Lézerünk segítségével a sebtisztítást végezzük el, a sugár a sebet felületesen rétegről-rétegre megtisztítja, fertőtleníti, mindezt fájdalommentesen. További információ: http://dev.visszervonal.hu/informaciok/fekelykezeles/
Minek megoperálni a visszeret, úgyis kiújul!
Sokszor lehet hallani, hogy egyesek azért nem akarnak műtétet, mert a környezetükben sokan vannak, akiknek kiújult műtét után. A kiújulás – recidíva – leggyakoribb oka a nem megfelelő műtéti technika, amely sajnos még érsebészek között is előfordul, de nem érsebészek között nagyon magas. Ennek oka legtöbbször az, hogy nem végeznek ultrahang vizsgálatot a műtét előtt illetve alatt, így a beavatkozás „vakon” történik, nem a megfelelő értörzset kezelik, vagy nem megfelelő módon kezelik. Megfelelő technikával, modern módszerekkel a kiújulás lényegesen ritkábban fordul elő!
Milyen tünetei lehetnek a visszerességnek?
Néha fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, és éjjelenként lábgörcsei vannak? Úgy gondolja, nem komoly a probléma, ezért csak legyint rá? Éppen ezek a tünetek a visszeresség előjelei!
Okoz-e égési sérülést a lézer?
A Dr. Szabó Attila által alkalmazott lézer nem okoz égési sérülést, hiszen a lézer fénye a bőr felsőbb rétegein akadálytalanul képes áthatolni, azt nem károsítja. A lézeres kezelés előnye, hogy szinte teljesen fájdalommentes, ráadásul a kezelés után pár nappal már munkába lehet állni. Többet szeretne tudni? Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Mit kerüljünk visszeresség esetén?
Mindenképpen kerülje a meleg vizes fürdőt, a szaunázást és a napozást, mivel a hő miatt felerősödhetnek a panaszai!

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ