Facebook Facebook Facebook Facebook

Angiológia: az érhálózat egészségének tudománya

Angiológia: az érhálózat egészségének tudománya

Az angiológia, azaz értan az érrendszer, illetve a keringési rendszer betegségeivel foglalkozik. Az angiológusok belgyógyászként foglalkoznak a szív, illetve az idegrendszeri keringés problémáival is, de ez utóbbiak inkább a kardiológusok és a neurológusok feladatkörébe tartoznak.

Az angiológia az érhálózat egyéb területeire fókuszál

Az angiológia szakterülete az artériák, a vénák és a nyirokerek betegségeire terjed ki. Tipikusan ide tartozó problémák:

  • a visszeresség
  • a trombózis, illetve a mélyvénás trombózis
  • az ödémásodás, a nyiroködéma, avagy a lymphoedema
  • vagy akár az érszűkület és számos más, elsősorban a végtagokat érintő tünetek is.

A keringési rendszer valójában háromszereplős

A testünk összes szervét és szövetét a szívünk felől áramló oxigéndús vér táplálja, a kiterjedt érhálózatunkon keresztül.

Az elhasznált, szén-dioxidban dús vér visszaáramlása pedig csak az ép vénás keringési rendszeren keresztül valósulhat meg maradéktalanul. A vénás keringési rendszer problémáiról egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashat.

Az artériás és a vénás, azaz a vért szállító keringési hálózaton kívül a testünk másik, közel azonos kiterjedésű szállítórendszere, a nyirokrendszer is részt vesz a keringési láncolat körforgásában.

A nyirokrendszer bár teljes mértékben független a vérrendszertől, végső kivezető törzsei a vénákba torkollanak, ami azt jelenti, hogy a nyirokrendszerben áramló nyirokfolyadék egy bizonyos ponton a véráramhoz keveredik.

Feladata, hogy segítse a vénás keringést a szövetközi folyadék elvezetésében, valamint a benne található nyirokcsomók segítségével részt vegyen az egész szervezet védekezőrendszerének folyamatában.

Ezekben az esetekben segít az angiológia

Ha az érhálózat vénás vagy nyirokerei valamilyen oknál fogva rendellenesen kezdenek működni, nem látják el a feladataikat, az előbb vagy utóbb egyéb szerveink és testrészeink megbetegedéséhez vezet. Ezért rendkívül fontos, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztal (pl. folyadék-visszatartás, lábdagadás, lymphoedema, lábszárfekély stb.), mielőbb keressen fel egy angiológus szakorvost!

Még jobb, ha inkább megelőzi a problémát, hiszen ezek a betegségek akár még a korai stádiumban is felfedezhetőek, amikor még a fenti tünetek nem jelentkeznek. Így tehát a rendszeres szűrővizsgálatok létjogosultsága vitathatatlan.

Ha tetszett Önnek ez a cikk és a jövőben nem szeretne lemaradni az Ön egészsége szempontjából hasznos tartalmakról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mennyi ideig kell műtét után kompressziós harisnyát viselni?
Erre nincs egyértelmű adat, bizonyos vizsgálatok szerint csak 2-3 napig, általában 1-2 hétig javasolják a műtét utáni kompressziót. Az első 1-2 napban valóban fontos a megfelelő nyomás, amely a mélyvénákban az áramlást növelik, az esetleg elszakított visszér oldalágak vérzését, így a kialakuló bőr alatti vérömleny nagyságát csökkentik. Néhány nap után nem kell viselni a harisnyát éjszakára, hacsak egyéb állapot ezt nem indokolja. A napközbeni kompressziót érdemes fokozatosan csökkenteni (este egyre korábban levenni), ha nincs panasz, pár nap alatt elhagyható.
Ha befáslizom a lábam, akkor nem lesz trombózisom?
A jól megválasztott fásli és kompressziós harisnya valóban csökkenti a trombózis előfordulását. Azonban harisnyánál fontos a megfelelő kompressziós fokozat és kiterjedés (térd vagy combtő) betartása, a fásli minősége (kellően rugalmas) és felhelyezése meghatározza a kezelés sikerességét.
Hány alkalomra lesz szükségem?
Ez több tényezőtől is függhet, köztük a visszérbetegség előrehaladottságától is. Dr. Szabó Attila az alapos vizsgálatok után erre a kérdésére is választ ad. Jelentkezzen be most!
Miért fontos a helyes étrend?
A visszerek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. A genetikai faktorok mellett nagy szerepe van az elhízásnak, valamint a túlsúlynak, ami ellen szerencsére sokat lehet tenni a a kiegyensúlyozott étrenddel. A VP-Med Egészségcentrumnál életmód tanácsokkal is hozzájárulunk pácienseink egészségéhez.
Érdemes eltávolítani a visszeret?
A tág, kanyargós visszerek fala átalakul, elvesztik rugalmasságukat, az egészséges visszerek falában található simaizom átalakul kötőszövetté, így összehúzódni már nem tud. Feladatát továbbiakban nem tudja ellátni, sőt fokozza a panaszokat, tehát eltávolítása javasolt.
Mire való a kompressziós harisnya?
Az egészségügyi harisnya, vagy más néven kompressziós harisnya a lábszár visszerein keletkezett tágulatok kezelésére szolgál. A betegség súlyosságától függ, hogy melyik típusát szükséges használni. Hatására csökken a pangás (ödéma) kialakulása és a visszerekben és nyirokerekben segíti a vér visszaáramlását a szív felé.
Lehet baj, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?

A visszérbetegségek következtében a lábszár, a lábujjak vérellátása károsodik. A vénákban pangó vér lerakja a benne lévő színezőanyagokat, ezáltal a bőrön kiütések jelentkeznek. Az elhasznált, kötőszövetekbe szivárgó vér károsítja a szöveteket, azok veszítenek rugalmasságukból. A gyulladt, száraz, elvékonyodott bőr sokkal kevésbé lesz ellenálló a fertőző betegségekre, hamarabb elterjedhetnek a gombás betegségek. A trombózis és az orbánc a bőr apró repedései miatt alakulhat ki.

Néhány év elhanyagolt visszérprobléma már a láb fekélyesedéséhez vezethet.

A következmények elkerülése érdekében érdemes tehát eltávolítani a tágult visszereket. Súlyos esetekben mindenképp sebészi beavatkozás szükséges, amely már a panaszmentes időszakokban is javasolt. Ezzel megelőzhetőek a fájdalmas következmények.

Injekciós kezeléssel leginkább a bőrvénákat tudják kezelni. Ilyenkor gyulladáskeltő anyagot juttatnak a vénafalba, amellyel összetapasztják a beteg vénák falát, így elzárva azokat a keringésből.

Visszérproblémákkal forduljon szakorvoshoz! Várjuk Önt is budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben!

A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ