Facebook Facebook Facebook Facebook

Modern visszérműtétek: olyan beavatkozások, ahol a műtét során nem kell módosítani a véralvadásgátlók szedésétDr. Szűcs István

A világ számos országában és Magyarországon is nő azon betegségek száma ahol a szövődmények elkerülése céljából szükség van folyamatosan vagy időlegesen valamilyen véralvadásgátló szer alkalmazására.

A kórképek között a leggyakrabban előforduló szív és érrendszeri betegségek szinte valamennyi formájában szükség van valamilyen véralvadásgátlóra, de lezajlott mélyvénás trombózisok, tüdő embólia után is gyakran életre szólóan kell ezeket a terápiába beiktatni, és még számos más betegségben is szükség van ezekre a kezelésekre.
Így a különböző okokból műtétre kerülő betegek között egyre nagyobb arányban fordul elő a véralvadásgátló szereket alkalmazók. Ilyen betegeknél a műtéti metszésből, preparálásból eredendő vérzéses szövődmények kialakulása lényegesen nagyobb kockázatot jelent, mint a véralvadásgátlót nem alkalmazó betegeknél. Gyakoribb a seb bevérzése, sebben kialakult vérömleny, amely esetenként újabb műtéti beavatkozást von maga után, illetve a vérömlenyek felülfertőződése miatt nagyobb a sebfertőzés kockázata is.
Ugyanakkor a véralvadásgátlást a műtét körüli időszakban teljesen felfüggeszteni nem szabad, mert akkor az alapbetegség vérrögösödéssel járó szövődményei alakulhatnak ki.

A visszérbetegség Magyarországon is népbetegség mely többek között nehézláb érzést, lábdagadást okoz, súlyos esetben lábszár fekélyhez is vezethet, amely már jelentős életminőség rosszabbodást vonhat maga után. Mindezek az állapotok túlnyomó részt műtéti beavatkozással jó eredménnyel kezelhetők.
Manapság a visszérműtétre kerülő betegek között is egyre jobban nő a véralvadásgátlásban részesülők aránya.
A műtéteknek két fő típusát különböztethetjük meg:

Egyik formája a hagyományos műtét, másik típusa az ún. modern visszérműtétek.

A két forma között mind kivitelezésében mind a szövődmények lehetőségében jelentős különbség van, ami különösen nagy kockázatú betegek, így például a véralvadásgátlókat alkalmazók tekintetében lényeges szempont.
A hagyományos visszér műtétek során, ahol számos műtéti metszésből történik a vénák eltávolítása a véralvadás gátlás alatt álló betegek esetén a műtéti sebben kialakult bevérzések, vérömlenyek gyakoribb előfordulása várható. Mindez elhúzódó gyógyulást, tartós fájdalmat illetve esetenként sebfertőzést okozhat.

A modern visszér műtétek (lézeres/radiofrekvenciás/mechanokémiai/ragasztásos) olyan műtétek melyek helyi érzéstelenítésben, egy vagy mindössze néhány tűszúrásból ,műtéti metszések, sebzések nélkül elvégezhetők. Ebből adódik, hogy a modern visszérműtétek a minimális szöveti traumatizáció révén kiküszöbölik a nagyobb vérzések lehetőségét. Ennek köszönhetően gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a fájdalom és a sebfertőzés lehetősége is csak a tűszúrások helyére lokalizálódik aminek előfordulása elhanyagolható.

Mivel a modern visszérműtétek minimális szöveti traumatizációval, vérzésveszéllyel járnak a műtétek a véralvadásgátlók változatlan alkalmazása mellett is biztonsággal elvégezhetők, nincs szükség a műtét idejére hatásuk felfüggesztésére vagy módosítására. Ennek köszönhetően ezek a beavatkozások az amúgy nagy kockázatú betegek számára is csak minimális megterhelést és szövődmény veszélyt jelentenek.  Végeredményben a modern visszér műtétek a nagy kockázatú betegeknek lehetővé teszik az életminőségük javulását, minimális kockázat vállalása mellett.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Hogyan lehet kezelni az apró seprűvénákat?
A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás), melyet egyaránt alkalmazhatunk a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a vénás keringést már megterhelő nagyobb visszértágulatok kezelésére is.
Mire kell ügyelni a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét után?

A visszérműtét után közvetlenül beteg felkelhet, majd sebészi ellenőrzés után kísérőjével otthonába távozhat. Trombózis megelőzésére 5 napig véralvadás-gátló injekciós kezelés javasolt. Otthonában szabadon mozoghat, 1-2 nap után zuhanyozhat, II. fokozatú kompressziós harisnya viselése 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig napközben javasolt. A műtét után 1-2 nappal ismét dolgozhat, azonban a tartós eredmény érdekében egy hétig nehéz fizikai munkát ne végezzen, ne sportoljon!

Mit kell tudni a lábszárfekélyről?
A krónikus vénás betegségek legsúlyosabb formája, késői szövődménye a lábszárfekély kialakulása. Az érintett terület bőre fokozottan pigmentált, elszíneződött, később elfehéredik, a bőr elvékonyodik, a bőr alatti kötőszövet megvastagodik, az érintett terület sokszor igen fájdalmas, gyakran gyulladt, az egész lábszár megduzzadt, ödémás. Kis sérülés hatására, vagy akár spontán is felületes, gyulladásos környezetű fekélyek alakulnak ki, melyek nehezen gyógyulnak, fájdalmasak. Új lehetőséget teremt a helyi sebkezelésben a lézer alkalmazása. Lézerünk segítségével a sebtisztítást végezzük el, a sugár a sebet felületesen rétegről-rétegre megtisztítja, fertőtleníti, mindezt fájdalommentesen. További információ: http://dev.visszervonal.hu/informaciok/fekelykezeles/
Mi történik, ha nem kerül sor a beavatkozásra?
A visszérműtét elmaradása esetén várható a panaszok fokozódása, krónikus vénás elégtelenség, lábszárfekély kialakulása, az ilyen szövődményes esetek műtétje jelentősen nagyobb kockázattal jár. A mechano-kémiai ablációs műtétnek abszolút indikációja nincs, csak a kockázat-haszon arány mérlegelése után végezzük el a műtétet. A kozmetikai eredmény néhány héttel a beavatkozás elvégzése után már jól látható.
Mire való a kompressziós harisnya?
Az egészségügyi harisnya, vagy más néven kompressziós harisnya a lábszár visszerein keletkezett tágulatok kezelésére szolgál. A betegség súlyosságától függ, hogy melyik típusát szükséges használni. Hatására csökken a pangás (ödéma) kialakulása és a visszerekben és nyirokerekben segíti a vér visszaáramlását a szív felé.
Megszüntethető a visszeresség “házilag”?
A megfelelő életmód sokat segíthet a megelőzésben, de ez nem csak az étkezésen múlik! A rendszeres mozgás, sportolás támogatja a vénás keringést, emellett a közérzeten is sokat javít. A legjobb megoldás, ha Ön is szakemberhez fordul, hogy az Ön esetében mi a megfelelő kezelési mód!
Modern visszérműtét vagy konzervatív terápia?

Melyiket válasszam: műtét vagy konzervatív terápia?

Erre a kérdésre hiteles választ csak a részletes vizsgálatok által felállított diagnózis birtokában lehet adni, hiszen a visszérbetegségnek súlyossági foktól függően több stádiuma van.

Milyen előnyökkel jár, ha Ön a modern visszérműtéti technikát választja?

 • Nincs műtéti metszés. A tűszúrásnyi műtéti hegek gyorsan gyógyulnak.
 • Minimális a műtéti bevérzés a szövetek között, ezért minimális a sebfájdalom
 • Ön a műtét után már néhány perccel felkelhet és saját lábán távozik.
 • A műtét helyi érzéstelenítésben (lézeres, rádiófrekvenciás visszérműtét), vagy akár érzéstelenítés nélkül (mechano-lémiai műtét, habszkleroterápia) elvégezhető. Nem szükséges altatás, gerinc közeli érzéstelenítés.
 • Mivel nincsenek nagyobb szúrások, metszések, ezért kiválóak az esztétikai eredmények.
 • A műtét után Ön szinte azonnal munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak.
 • A hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől, azonban lényegesen kisebb a műtéti megterhelés, kockázat.

Kompressziós kezelés

A visszérbetegség minden stádiumában alkalmazható kompressziós kezelés, azaz a lábszárak összenyomása útján az izompumpa funkció javítása. A kompressziós kezelések eszköze a rugalmas pólya és a különböző gyógyharisnyák. A kompressziós kezelés eredményeképp a billentyűk záródása javul és a szövetek oxigénellátottsága fokozódik. Belsőleg szedendő, erek állapotát javító készítmények is forgalomban vannak, illetve külsőleg alkalmazható kenőcsök, krémek is enyhíthetik a tüneteket. A megfelelő terápia kiválasztása azonban a kezelő orvos tájékoztatásán alapuló közös döntés kell, hogy legyen.

Miért válassza a budapesti VP-Med visszérgyógyászati magánrendelését?

 • Személyre szabott kezelések
 • Komplex ellátás egy helyen
 • A legújabb technológiákat elsőként alkalmazzuk
 • Széleskörű edukáció, betegtájékoztatás

Bejelentkezés, további információ:

VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központ 1042 Budapest, Árpád út 56. fszt. 33. Előjegyzés: + 36 30 963 1363 Tel: + 36 1 792 5627 e-mail: info@vpmed.hu  
Hogyan készüljek fel a visszérműtétre?
A műtéti terület sterilitásának biztosítására fontos az operálandó végtag szőrtelenítése, melynek legalkalmasabb időpontja a műtétet megelőző nap. A műtéti fertőzések elkerülése érdekében a műtét alatt ne viseljen alsóneműt, lehetőleg vegyen le minden ékszert, távolítsa el testékszereit. Javasolt a körömlakk lemosása is, a ragasztott műköröm eltávolítása nem szükséges. A műtéteket éhgyomri állapotban végzik. A reggel szokásos gyógyszereit – előzetes egyeztetés szerint – vegye be, ha a műtétre esetleg délután kerül sorra, könnyű reggeli  fogyasztható, majd egészen a műtét időpontjáig bőségesen fogyasszon folyadékot. Tartós véralvadásgátló gyógyszerek szedésének felfüggesztése nem szükséges.

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ