Facebook Facebook Facebook Facebook

Modern visszérműtétek: olyan beavatkozások, ahol a műtét során nem kell módosítani a véralvadásgátlók szedésétDr. Szűcs István

A világ számos országában és Magyarországon is nő azon betegségek száma ahol a szövődmények elkerülése céljából szükség van folyamatosan vagy időlegesen valamilyen véralvadásgátló szer alkalmazására.

A kórképek között a leggyakrabban előforduló szív és érrendszeri betegségek szinte valamennyi formájában szükség van valamilyen véralvadásgátlóra, de lezajlott mélyvénás trombózisok, tüdő embólia után is gyakran életre szólóan kell ezeket a terápiába beiktatni, és még számos más betegségben is szükség van ezekre a kezelésekre.
Így a különböző okokból műtétre kerülő betegek között egyre nagyobb arányban fordul elő a véralvadásgátló szereket alkalmazók. Ilyen betegeknél a műtéti metszésből, preparálásból eredendő vérzéses szövődmények kialakulása lényegesen nagyobb kockázatot jelent, mint a véralvadásgátlót nem alkalmazó betegeknél. Gyakoribb a seb bevérzése, sebben kialakult vérömleny, amely esetenként újabb műtéti beavatkozást von maga után, illetve a vérömlenyek felülfertőződése miatt nagyobb a sebfertőzés kockázata is.
Ugyanakkor a véralvadásgátlást a műtét körüli időszakban teljesen felfüggeszteni nem szabad, mert akkor az alapbetegség vérrögösödéssel járó szövődményei alakulhatnak ki.

A visszérbetegség Magyarországon is népbetegség mely többek között nehézláb érzést, lábdagadást okoz, súlyos esetben lábszár fekélyhez is vezethet, amely már jelentős életminőség rosszabbodást vonhat maga után. Mindezek az állapotok túlnyomó részt műtéti beavatkozással jó eredménnyel kezelhetők.
Manapság a visszérműtétre kerülő betegek között is egyre jobban nő a véralvadásgátlásban részesülők aránya.
A műtéteknek két fő típusát különböztethetjük meg:

Egyik formája a hagyományos műtét, másik típusa az ún. modern visszérműtétek.

A két forma között mind kivitelezésében mind a szövődmények lehetőségében jelentős különbség van, ami különösen nagy kockázatú betegek, így például a véralvadásgátlókat alkalmazók tekintetében lényeges szempont.
A hagyományos visszér műtétek során, ahol számos műtéti metszésből történik a vénák eltávolítása a véralvadás gátlás alatt álló betegek esetén a műtéti sebben kialakult bevérzések, vérömlenyek gyakoribb előfordulása várható. Mindez elhúzódó gyógyulást, tartós fájdalmat illetve esetenként sebfertőzést okozhat.

A modern visszér műtétek (lézeres/radiofrekvenciás/mechanokémiai/ragasztásos) olyan műtétek melyek helyi érzéstelenítésben, egy vagy mindössze néhány tűszúrásból ,műtéti metszések, sebzések nélkül elvégezhetők. Ebből adódik, hogy a modern visszérműtétek a minimális szöveti traumatizáció révén kiküszöbölik a nagyobb vérzések lehetőségét. Ennek köszönhetően gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a fájdalom és a sebfertőzés lehetősége is csak a tűszúrások helyére lokalizálódik aminek előfordulása elhanyagolható.

Mivel a modern visszérműtétek minimális szöveti traumatizációval, vérzésveszéllyel járnak a műtétek a véralvadásgátlók változatlan alkalmazása mellett is biztonsággal elvégezhetők, nincs szükség a műtét idejére hatásuk felfüggesztésére vagy módosítására. Ennek köszönhetően ezek a beavatkozások az amúgy nagy kockázatú betegek számára is csak minimális megterhelést és szövődmény veszélyt jelentenek.  Végeredményben a modern visszér műtétek a nagy kockázatú betegeknek lehetővé teszik az életminőségük javulását, minimális kockázat vállalása mellett.

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Műtét után nagy vérömleny alakult ki a combon vagy a lábszáron – vissza kell menni az orvoshoz?
Alapvetően természetes, ha a műtét után pár nappal láthatóvá válik a bőrön is vérömleny, a gond csak akkor van, ha ez folyamatosan növekszik, feszül, gyulladást, lázas állapotot okoz. Ha az eset kérdéses, inkább mutassák meg olyannak, aki ért hozzá.
Volt mélyvénás trombózisom, akkor is el lehet végezni a műtétet?
Ultrahang vizsgálattal dönthető el a mélyvénák állapota, ettől függ a műtét elvégezhetősége. Ha a mélyvénákban az áramlás nem megfelelő, és a vénás vér szállítására szükség van a felületes vénákra,  akkor nem szabad műtétet végezni.
Minek megoperálni a visszeret, úgyis kiújul!
Sokszor lehet hallani, hogy egyesek azért nem akarnak műtétet, mert a környezetükben sokan vannak, akiknek kiújult műtét után. A kiújulás – recidíva – leggyakoribb oka a nem megfelelő műtéti technika, amely sajnos még érsebészek között is előfordul, de nem érsebészek között nagyon magas. Ennek oka legtöbbször az, hogy nem végeznek ultrahang vizsgálatot a műtét előtt illetve alatt, így a beavatkozás „vakon” történik, nem a megfelelő értörzset kezelik, vagy nem megfelelő módon kezelik. Megfelelő technikával, modern módszerekkel a kiújulás lényegesen ritkábban fordul elő!
Örökölhető-e a visszeresség?

Örökölhető-e a visszeresség?

Mint minden kórképnek, a visszérbetegség kialakulásának is számos rizikótényezője van. Az örökletes hajlam a vénás betegségek megjelenésében is komoly szerepet játszik, a kórkép családi halmozódásának előfordulása esetén, az utódokban nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség. Amennyiben visszérbetegség az egyik szülőnél jelentkezik, a gyermeknek, ötven százaléka esélye van arra, hogy esetében is jelentkeznek visszeres problémák.

Ha mindkét szülő visszérbetegségben szenved, az utódoknál "már" hatvan százalék az esély arra, hogy életük során visszérbetegség alakul ki. Hangsúlyozni kell azonban, hogy számos életmódbeli tényező is befolyásolja a kórkép megjelenését, így azok, akiknél családi "örökség" a visszeresség, tudatos életvezetéssel segíthetnek a visszeresség kialakulásának megelőzésében, illetve a kórkép megjelenésének késleltetésében.

Visszérpanaszok esetén forduljon bizalommal visszérgyógyászati magánrendelésünkön Dr. Szabó Attila érsebész, visszérspecialistához!

Érdemes eltávolítani a visszeret?
A tág, kanyargós visszerek fala átalakul, elvesztik rugalmasságukat, az egészséges visszerek falában található simaizom átalakul kötőszövetté, így összehúzódni már nem tud. Feladatát továbbiakban nem tudja ellátni, sőt fokozza a panaszokat, tehát eltávolítása javasolt.
Mikor szükséges a visszérműtét?
Fekélyt megelőző állapotokban kétség kívül egészségügyi kockázatot jelent a visszeresség. Egyéb helyzetekben, a láb nehezedése, dagadása, görcsei illetve esztétikai okokból javasolt a műtét.
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Megszüntethető a visszeresség “házilag”?
A megfelelő életmód sokat segíthet a megelőzésben, de ez nem csak az étkezésen múlik! A rendszeres mozgás, sportolás támogatja a vénás keringést, emellett a közérzeten is sokat javít. A legjobb megoldás, ha Ön is szakemberhez fordul, hogy az Ön esetében mi a megfelelő kezelési mód!

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ