Facebook Facebook Facebook Facebook

Szemléletváltás szükséges a krónikus sebek kezelésében / Esetbemutatások

Szemléletváltás szükséges a krónikus sebek kezelésében / Esetbemutatások

Sürgős szemléletváltásra van szükség a krónikus sebek kezelésében. Szakítani kell a régi elavult kezelési sémákon és nyitni a modern nedves sebkezelési terápiák felé.

A szemlélet megváltoztatása rögtön a seb fertőtlenítésével kezdődik. A régi, elavult, hatásában és biztonságában töredékét hozó készítményeket el kell távolítani a műszerkocsikról.

A Mercurochrom ,  piros színű oldat elszínezi a sebalapot, sebkörnyéket,  a kezdődő sebgyulladás, fertőzés, bőrpír felismerését nehezíti, ráadásul a készítmény antimikrobiális hatékonysága sem jó. A nagyobb probléma, hogy higanyt tartalmaz, ez a mérgező szer pedig bőrön át felszívódhat.

Solutio Trichlororata főként gombás bőrfertőzésekre használatos helyi ecsetelő. Hatásosságával, biztonságosságával kapcsolatban nem található megbízható irodalom. Ősrégi szer, de mivel ma már vannak bizonyítottan hatásos, biztonságos gombaellenes szerek és a sebkezeléshez nem tartozik, nem javasoljuk ennek a készítménynek a használatát.

A Hidrogén-peroxid gyenge sav, erélyes oxidálószer, esetenként redukáló szer. 3%-os oldatát a krónikussá vált sebek kezelésében sokszor alkalmazzák, mert olyan „szépen kipezsegteti” a sebet. Ez az anaerob tályogok esetén, gázgangréna, mély tasakos, üreges, erősen fertőzött, lepedékes, bűzös sebek esetén még régebben indokoltnak tűnt, akkor is, ha utána fiziológiás sóoldattal ki kellett a sebüreget öblíteni, ami sajnos sokszor idő, energia vagy anyag hiányában elmaradt. Szövetroncsoló, sejtölő, kiszárítja a sebalapot és csípő kellemetlen érzés a betegnek. De ma, amikor korszerű, nem citotoxikus sebfertőtlenítők állnak rendelkezésre, semmiképpen nem javasolt.  Szövetroncsoló, sejtölő, kiszárítja a sebalapot és csípő kellemetlen érzés a betegnek. Semmiképpen nem javasolt a modern nedves sebkezelésben!

A Neomagnol „uszodaszagú” klóros fertőtlenítőszer ugyanis a bőrt károsíthatják, irritációt és bőrgyulladást okozhatnak – tehát egyik sem igazán modern és jó szer.

A Betadine oldat,  kiváló sebfertőtlenítő, de az elsődlegesen gyógyuló kisebb banális sérülésekre vagy operáció előtt – után alkalmazandó .  A modern nedves sebkezelésben alkalmazott kötszerekkel sokszor inkompatibilis. Elsősorban az ezüst tartalmú kötszerekkel, (Atrauman Ag) de a Calcium-Alginat (Sorbalgon) –tal is.

Az Octenisept újabb, több komponensű, jódmentes szer, baktériumok, vírusok és gombák ellen is hat. Színtelen, nem csíp, a nemzetközi szakirodalom is ajánlja használatát. A modern nedves sebkezelésben kifejezetten ajánljuk, nincs kedvezőtlen reakció az itt használatos „intelligens” kötszerekkel. Bőr és szövetbarát.

A Prontosan seböblítő oldat Polyhexanidot is tartalmaz, ami a seben létrejött biofilm eltávolítására is alkalmas. Transzparens, nem csíp, nem citotoxikus. Használható akut és krónikus sebek öblítésére, hidratálására és fertőtlenítésre.

4 eset bemutatásával mutatjuk be a modern nedves sebkezelés sikerességét és a sebkezelésében is érvényes holisztikus szemlélet fontosságát. Mind a vénás, mind az artériás eredetű keringési problémából eredő lábszárfekély kezelése minden vizit alkalmával eszközös feltisztítást, alapos fertőtlenítést igényel, majd a sebgyógyulás fázisának megfelelő, állandó hőmérsékletet és nedves ideális sebklímát teremtő és biztosító modern nedves kötszert.

A vénás keringési elégtelenség és visszértágulat talaján kifejlődött ulcus cruris esetén a kompressziós terápia oki terápiának számit és ennek hiányában a fekély begyógyulására nincs esély.

Mit üzen nekünk a krónikus seb? Mit lehet elérni hosszú, kitartó, konzekvens és türelmes munkával? Hogyan lehet 10-15 éve fennálló nyitott lábszárfekélyeket sikeresen meggyógyítani? Ezekre a kérdésekre ad választ a krónikus sebkezelő 25 éves külföldi és hazai tapasztalatával. Hasznos és gyakorlati tanácsokkal szeretnénk segíteni a kollégák mindennapi munkáját.

KOZMA-JUNG ANDREA

krónikus sebkezelő specialista

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Mi az a pszichoterápia?
Egy gyógyító célú beavatkozás közvetlen kommunikáció segítségével, bizalmi viszony egy hivatásos segítő személlyel. Több szempont szerint is fel lehet osztani: lehet tünetre irányuló, támogató, tehermentesítő, illetve konfliktusra irányuló, konfrontáló, elvárásokat támasztó módszerek. Szeretne többet tudni a témáról? Kattints ide: http://dev.visszervonal.hu/szolgaltatasok/psziche-terapia/
Mire való a kompressziós harisnya?
Az egészségügyi harisnya, vagy más néven kompressziós harisnya a lábszár visszerein keletkezett tágulatok kezelésére szolgál. A betegség súlyosságától függ, hogy melyik típusát szükséges használni. Hatására csökken a pangás (ödéma) kialakulása és a visszerekben és nyirokerekben segíti a vér visszaáramlását a szív felé.
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Modern visszérműtét vagy konzervatív terápia?

Melyiket válasszam: műtét vagy konzervatív terápia?

Erre a kérdésre hiteles választ csak a részletes vizsgálatok által felállított diagnózis birtokában lehet adni, hiszen a visszérbetegségnek súlyossági foktól függően több stádiuma van.

Milyen előnyökkel jár, ha Ön a modern visszérműtéti technikát választja?

 • Nincs műtéti metszés. A tűszúrásnyi műtéti hegek gyorsan gyógyulnak.
 • Minimális a műtéti bevérzés a szövetek között, ezért minimális a sebfájdalom
 • Ön a műtét után már néhány perccel felkelhet és saját lábán távozik.
 • A műtét helyi érzéstelenítésben (lézeres, rádiófrekvenciás visszérműtét), vagy akár érzéstelenítés nélkül (mechano-lémiai műtét, habszkleroterápia) elvégezhető. Nem szükséges altatás, gerinc közeli érzéstelenítés.
 • Mivel nincsenek nagyobb szúrások, metszések, ezért kiválóak az esztétikai eredmények.
 • A műtét után Ön szinte azonnal munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak.
 • A hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől, azonban lényegesen kisebb a műtéti megterhelés, kockázat.

Kompressziós kezelés

A visszérbetegség minden stádiumában alkalmazható kompressziós kezelés, azaz a lábszárak összenyomása útján az izompumpa funkció javítása. A kompressziós kezelések eszköze a rugalmas pólya és a különböző gyógyharisnyák. A kompressziós kezelés eredményeképp a billentyűk záródása javul és a szövetek oxigénellátottsága fokozódik. Belsőleg szedendő, erek állapotát javító készítmények is forgalomban vannak, illetve külsőleg alkalmazható kenőcsök, krémek is enyhíthetik a tüneteket. A megfelelő terápia kiválasztása azonban a kezelő orvos tájékoztatásán alapuló közös döntés kell, hogy legyen.

Miért válassza a budapesti VP-Med visszérgyógyászati magánrendelését?

 • Személyre szabott kezelések
 • Komplex ellátás egy helyen
 • A legújabb technológiákat elsőként alkalmazzuk
 • Széleskörű edukáció, betegtájékoztatás

Bejelentkezés, további információ:

VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központ 1042 Budapest, Árpád út 56. fszt. 33. Előjegyzés: + 36 30 963 1363 Tel: + 36 1 792 5627 e-mail: info@vpmed.hu  
Maradandó-e a kezelés?
Az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött az orvostechnika. Ennek köszönhetően kezeléseink eredménye hosszú távon nem különbözik a hagyományos műtéti eredményektől, ráadásul modern eszközeinkkel lényegesen kisebb a műtéti megterhelés és a kockázat!
Hogyan lehet kezelni az apró seprűvénákat?
A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás), melyet egyaránt alkalmazhatunk a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a vénás keringést már megterhelő nagyobb visszértágulatok kezelésére is.
Mit kerüljünk visszeresség esetén?
Mindenképpen kerülje a meleg vizes fürdőt, a szaunázást és a napozást, mivel a hő miatt felerősödhetnek a panaszai!
Lehet baj, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?

A visszérbetegségek következtében a lábszár, a lábujjak vérellátása károsodik. A vénákban pangó vér lerakja a benne lévő színezőanyagokat, ezáltal a bőrön kiütések jelentkeznek. Az elhasznált, kötőszövetekbe szivárgó vér károsítja a szöveteket, azok veszítenek rugalmasságukból. A gyulladt, száraz, elvékonyodott bőr sokkal kevésbé lesz ellenálló a fertőző betegségekre, hamarabb elterjedhetnek a gombás betegségek. A trombózis és az orbánc a bőr apró repedései miatt alakulhat ki.

Néhány év elhanyagolt visszérprobléma már a láb fekélyesedéséhez vezethet.

A következmények elkerülése érdekében érdemes tehát eltávolítani a tágult visszereket. Súlyos esetekben mindenképp sebészi beavatkozás szükséges, amely már a panaszmentes időszakokban is javasolt. Ezzel megelőzhetőek a fájdalmas következmények.

Injekciós kezeléssel leginkább a bőrvénákat tudják kezelni. Ilyenkor gyulladáskeltő anyagot juttatnak a vénafalba, amellyel összetapasztják a beteg vénák falát, így elzárva azokat a keringésből.

Visszérproblémákkal forduljon szakorvoshoz! Várjuk Önt is budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben!

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ