Facebook Facebook Facebook Facebook

Szemléletváltás szükséges a krónikus sebek kezelésében / Esetbemutatások

Szemléletváltás szükséges a krónikus sebek kezelésében / Esetbemutatások

Sürgős szemléletváltásra van szükség a krónikus sebek kezelésében. Szakítani kell a régi elavult kezelési sémákon és nyitni a modern nedves sebkezelési terápiák felé.

A szemlélet megváltoztatása rögtön a seb fertőtlenítésével kezdődik. A régi, elavult, hatásában és biztonságában töredékét hozó készítményeket el kell távolítani a műszerkocsikról.

A Mercurochrom ,  piros színű oldat elszínezi a sebalapot, sebkörnyéket,  a kezdődő sebgyulladás, fertőzés, bőrpír felismerését nehezíti, ráadásul a készítmény antimikrobiális hatékonysága sem jó. A nagyobb probléma, hogy higanyt tartalmaz, ez a mérgező szer pedig bőrön át felszívódhat.

Solutio Trichlororata főként gombás bőrfertőzésekre használatos helyi ecsetelő. Hatásosságával, biztonságosságával kapcsolatban nem található megbízható irodalom. Ősrégi szer, de mivel ma már vannak bizonyítottan hatásos, biztonságos gombaellenes szerek és a sebkezeléshez nem tartozik, nem javasoljuk ennek a készítménynek a használatát.

A Hidrogén-peroxid gyenge sav, erélyes oxidálószer, esetenként redukáló szer. 3%-os oldatát a krónikussá vált sebek kezelésében sokszor alkalmazzák, mert olyan „szépen kipezsegteti” a sebet. Ez az anaerob tályogok esetén, gázgangréna, mély tasakos, üreges, erősen fertőzött, lepedékes, bűzös sebek esetén még régebben indokoltnak tűnt, akkor is, ha utána fiziológiás sóoldattal ki kellett a sebüreget öblíteni, ami sajnos sokszor idő, energia vagy anyag hiányában elmaradt. Szövetroncsoló, sejtölő, kiszárítja a sebalapot és csípő kellemetlen érzés a betegnek. De ma, amikor korszerű, nem citotoxikus sebfertőtlenítők állnak rendelkezésre, semmiképpen nem javasolt.  Szövetroncsoló, sejtölő, kiszárítja a sebalapot és csípő kellemetlen érzés a betegnek. Semmiképpen nem javasolt a modern nedves sebkezelésben!

A Neomagnol „uszodaszagú” klóros fertőtlenítőszer ugyanis a bőrt károsíthatják, irritációt és bőrgyulladást okozhatnak – tehát egyik sem igazán modern és jó szer.

A Betadine oldat,  kiváló sebfertőtlenítő, de az elsődlegesen gyógyuló kisebb banális sérülésekre vagy operáció előtt – után alkalmazandó .  A modern nedves sebkezelésben alkalmazott kötszerekkel sokszor inkompatibilis. Elsősorban az ezüst tartalmú kötszerekkel, (Atrauman Ag) de a Calcium-Alginat (Sorbalgon) –tal is.

Az Octenisept újabb, több komponensű, jódmentes szer, baktériumok, vírusok és gombák ellen is hat. Színtelen, nem csíp, a nemzetközi szakirodalom is ajánlja használatát. A modern nedves sebkezelésben kifejezetten ajánljuk, nincs kedvezőtlen reakció az itt használatos „intelligens” kötszerekkel. Bőr és szövetbarát.

A Prontosan seböblítő oldat Polyhexanidot is tartalmaz, ami a seben létrejött biofilm eltávolítására is alkalmas. Transzparens, nem csíp, nem citotoxikus. Használható akut és krónikus sebek öblítésére, hidratálására és fertőtlenítésre.

4 eset bemutatásával mutatjuk be a modern nedves sebkezelés sikerességét és a sebkezelésében is érvényes holisztikus szemlélet fontosságát. Mind a vénás, mind az artériás eredetű keringési problémából eredő lábszárfekély kezelése minden vizit alkalmával eszközös feltisztítást, alapos fertőtlenítést igényel, majd a sebgyógyulás fázisának megfelelő, állandó hőmérsékletet és nedves ideális sebklímát teremtő és biztosító modern nedves kötszert.

A vénás keringési elégtelenség és visszértágulat talaján kifejlődött ulcus cruris esetén a kompressziós terápia oki terápiának számit és ennek hiányában a fekély begyógyulására nincs esély.

Mit üzen nekünk a krónikus seb? Mit lehet elérni hosszú, kitartó, konzekvens és türelmes munkával? Hogyan lehet 10-15 éve fennálló nyitott lábszárfekélyeket sikeresen meggyógyítani? Ezekre a kérdésekre ad választ a krónikus sebkezelő 25 éves külföldi és hazai tapasztalatával. Hasznos és gyakorlati tanácsokkal szeretnénk segíteni a kollégák mindennapi munkáját.

KOZMA-JUNG ANDREA

krónikus sebkezelő specialista

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Miért romlik nyáron a visszeresség állapota?
Nyáron romlik a visszeresség állapota, amely ilyenkor kellemetlen tüneteket okozhat. A melegben ugyanis az erek kitágulnak, lelassul a vérkeringés és fokozódik a pangás. Javasoljuk, hogy nyáron viseljen kompressziós zoknit és lehetőség szerint kerülje a meleg vizes fürdőket és a szaunázást.
Mi történik, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?
A tág visszérben felhalmozódó vér keringése lassú, ezért könnyebben trombotizál, mint az egészséges véna. A tartósan magas vénás nyomástól pigmentáció, fekély kialakulásának veszélye áll fenn. Azonban e szövődmények kialakulása előre nem megjósolható, kompressziós kezeléssel a trombózis és fekély kialakulásának rizikója jelentősen csökkenthető.
Hogyan alakulhat ki visszér?
Visszerei mindenkinek vannak, hisz visszérnek a vénákat nevezzük, amelyek a hajszálerekből a szív jobb oldaláig szállítják a vért. Visszérbetegségként tehát a vénák különféle megbetegedéseit emlegetjük.  A vénák feladata, hogy az elhasznált vért visszajuttassák a szívhez. A szívből a tüdőbe jutva a vér újra megtelik oxigénnel, és az artériák segítségével eljut a test minden részébe, egész a hajszálerekig. Ezután újra a vénák, azaz a visszerek veszik át a szállító szerepet. A leggyakoribb visszérbetegség a szerzett visszér-tágulat, amely leginkább az alsó végtagokon jellemző elváltozás. A megvastagodott vénák eltorzulnak, csomókba csavarodnak, és nem képesek hatékonyan visszajuttatni a szén-dioxiddal, salakanyagokkal telített vért a szívhez. A mozgáshiány, az ülőfoglalkozás, vagy akár egy hosszabb utazás a vér pangását okozhatja a vénákban, amelyek a gyengébb kötőszövetekkel vagy esetleg a vér áramlását segítő billentyűk hibás működésével együtt elvezethetnek odáig, hogy a pangó vér elkezdi kitágítani az érfalat, és kialakul  visszér. A visszérbetegség rontja a végtag vérkeringését, és akár trombózishoz is vezethet. Budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben kellemes körülmények között várjuk a visszérproblémákkal küzdő pácienseket!
Mire kell ügyelni a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét után?

A visszérműtét után közvetlenül beteg felkelhet, majd sebészi ellenőrzés után kísérőjével otthonába távozhat. Trombózis megelőzésére 5 napig véralvadás-gátló injekciós kezelés javasolt. Otthonában szabadon mozoghat, 1-2 nap után zuhanyozhat, II. fokozatú kompressziós harisnya viselése 2 napig éjjel-nappal, majd még 2-3 hétig napközben javasolt. A műtét után 1-2 nappal ismét dolgozhat, azonban a tartós eredmény érdekében egy hétig nehéz fizikai munkát ne végezzen, ne sportoljon!

Milyen vizsgálatok lesznek lézeres és rádiófrekvenciás műtét előtt?

A műtét alapvető feltétele az ép mélyvénás keringés, igazolásához duplex ultrahang vizsgálat szükséges. Továbbá EKG vizsgálat történik, ellenőrizzük a laboratóriumi paramétereket, illetve mellkasröntgen felvétel készül. Az aneszteziológiai kockázat felmérés is része az előzetes ambuláns vizsgálatnak.

Ha befáslizom a lábam, akkor nem lesz trombózisom?
A jól megválasztott fásli és kompressziós harisnya valóban csökkenti a trombózis előfordulását. Azonban harisnyánál fontos a megfelelő kompressziós fokozat és kiterjedés (térd vagy combtő) betartása, a fásli minősége (kellően rugalmas) és felhelyezése meghatározza a kezelés sikerességét.
Lehet baj, ha nem távolítjuk el a tágult visszeret?

A visszérbetegségek következtében a lábszár, a lábujjak vérellátása károsodik. A vénákban pangó vér lerakja a benne lévő színezőanyagokat, ezáltal a bőrön kiütések jelentkeznek. Az elhasznált, kötőszövetekbe szivárgó vér károsítja a szöveteket, azok veszítenek rugalmasságukból. A gyulladt, száraz, elvékonyodott bőr sokkal kevésbé lesz ellenálló a fertőző betegségekre, hamarabb elterjedhetnek a gombás betegségek. A trombózis és az orbánc a bőr apró repedései miatt alakulhat ki.

Néhány év elhanyagolt visszérprobléma már a láb fekélyesedéséhez vezethet.

A következmények elkerülése érdekében érdemes tehát eltávolítani a tágult visszereket. Súlyos esetekben mindenképp sebészi beavatkozás szükséges, amely már a panaszmentes időszakokban is javasolt. Ezzel megelőzhetőek a fájdalmas következmények.

Injekciós kezeléssel leginkább a bőrvénákat tudják kezelni. Ilyenkor gyulladáskeltő anyagot juttatnak a vénafalba, amellyel összetapasztják a beteg vénák falát, így elzárva azokat a keringésből.

Visszérproblémákkal forduljon szakorvoshoz! Várjuk Önt is budapesti visszérgyógyászati magánrendelőnkben!

Mennyi ideig kell kórházban maradni a visszérműtétet követően?
A visszérkezelés ambuláns sebészeti beavatkozásként történik: panaszmentesség esetén a műtét után rövid idővel kísérővel távozhat.

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ