Facebook Facebook Facebook Facebook

Visszérkezelés: még több házi praktika enyhe tünetekre

Visszérkezelés: még több házi praktika enyhe tünetekre

Azt már tudjuk, hogy az elégtelen vénás keringési rendszer jól reagál a C-vitaminra, a flavonoidokra és a vadgesztenyekivonatra is. Azonban van még néhány olyan ajándék a természet patikájából, amikkel a visszérkezelés kiegészíthető.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a növények nem tesznek csodát, kiváltképp, ha súlyosabb, orvosi beavatkozást igénylő állapotról van szó! Arra azonban tökéletesek, hogy egyéntől és az állapot súlyosságától függően, kisebb-nagyobb mértékben mérsékeljék a tüneteket.

A visszérkezelés 3 kevésbé ismert segítője

Ha a visszérkezelés a téma, szinte mindenkinek eszébe jut a vadgesztenyekivonat, de csak kevesebbeknek merül fel a vörösszőlő-levél kivonata. Ez a helyzet az ázsiai gázlóval, a szúrós csodabogyóval, sőt, még a fekete áfonyával is. Ismerjük meg őket közelebbről, a természetes visszérkezelés szemszögéből!

Vörösszőlő-levél a flavonoidbomba

A vörösszőlő-levél a visszérkezelés egyik aduásza, hiszen rengeteg flavonoidot tartalmaz, és erős antioxidáns hatású. Emiatt kiváló kiegészítője a visszeres, vénás terápiának. A vörös szőlő levelének kivonata ugyanis serkenti a vénás keringést, gyulladáscsökkentő, érfalerősítő és fájdalomcsillapító hatású.

Igazi gyógynövény a visszérkezelésben: az ázsiai gázló

Az ázsiai gázló természetes módon serkenti a vérkeringést és javítja a nyirokkeringést. Továbbá:

  • rugalmasabbá és erősebbé teszi az érfalakat
  • erősíti az erek közötti kötőszöveteket
  • segítségével a végtagokban felgyülemlett szövetközi folyadék kiürül

 

Érszűkítés és gyulladáscsökkentés egy lépésben: a szúrós csodabogyó

A szúrós csodabogyó, habár nem túl gyorsan, de igen hatékonyan fejti ki pozitív hatását a visszérkezelés során. Ez a növény ugyanis erőteljes érszűkítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami kifejezetten a visszeres fájdalmakra vagy az „ólomsúlyú” nehézláb-érzésre van könnyítő hatással.

Fekete áfonya, az erek őre

A zamatos ízű, finoman roppanó kékes-fekete bogyó a hajszálerek és a nagyobb erek vérkeringését fokozza. Erőteljesen csökkenti az erek áteresztőképességét és a kis erek rugalmasságának növelésével segíthet megszüntetni a vénás pangást. Hajszálértágító hatása révén a vér akadálytalanul tud áramolni.

A fent felsorolt gyógynövények Önnek is segíthetnek a visszérkezelés során. De ha

  • az alsó végtagjai duzzadtak, ödémásodnak,
  • a kötőszöveti gyengeség állandósul,
  • egyre több pókhálószerű vagy nagyobb kidudorodó visszér jelenik meg,

Önnek mielőbb érsebészeti ellátásra van szüksége! Mert bármennyire is gazdag a természet patikája, az indokolt szakorvosi ellátást nem pótolhatja.

Amennyiben Önnek vénás keringési panaszai, visszérproblémái, nyiroködémája vagy bármilyen jellegű érgyógyászati panasza van, jöjjön el a VP-Med Egészségcentrumba!

Gyógyuljon nyugodt körülmények között, sorban állás nélkül, a legkorszerűbb orvosi technológia és több évtizedes szakmai tapasztalat segítségével!

Jelentkezzen be még ma!

Gyakran ismételt kérdések
további kérdések
Szeretnék visszérműtétet, de még előbb tervezünk gyereket
Inkább a terhesség előtt, érdemes elvégezni a műtétet, mert a terhesség alatt tovább romlik az állapot, kialakulhat trombózis a hormonális és mechanikai hatások miatt.
Milyen tünetei lehetnek a visszerességnek?
Néha fáradtnak, nehéznek érzi a lábát, és éjjelenként lábgörcsei vannak? Úgy gondolja, nem komoly a probléma, ezért csak legyint rá? Éppen ezek a tünetek a visszeresség előjelei!
A masszázs vajon segít vagy ront a visszér helyzetén?
A klasszikus masszázs tilos a vénagyulladás esetén! A visszértágulatokat a szív irányába, finoman simogatva masszírozza, de lehetőleg ne túl gyakran!
Mi az a doppler vizsgálat és mikor van rá szükség?
Ez a speciális ultrahangvizsgálat az érelmeszesedés diagnosztikájában alkalmazott vizsgálat. Alkalmas a vér áramlási irányának meghatározására, segít az érszűkületek és a trombózis diagnosztizálásában, az érszűkület mértékének meghatározásában. Visszérbetegség esetén az ultrahang vizsgálat ad pontos képet a tágult erekről, a Doppler önmagában nem elég!
Hogyan zajlik a lézeres és rádiófrekvenciás visszérműtét?
A visszérműtét előtt a láthatóan kitágult vénákat speciális tollal kijelöljük. Első lépésként ultrahang ellenőrzés mellett vezetőkatétert helyezünk a kezelendő fő vénatörzsbe, ennek végét a közvetlenül a mélyvénás rendszerbe történő beömlésig vezetjük fel, ezt követi a helyi érzéstelenítés. Lézeres műtét során a vezetőkatéteren visszük a kezelés helyére a lézerszálat, majd folyamatos ultrahang kontroll mellett a szálat és a katétert együtt lassan visszahúzzuk az érben, miközben a lézerenergia a szál végének közvetlen környezetében a vért felmelegíti. A hő hatására a vér koagulálódik és az energia az érfalra is áttevődik, annak fehérjéi kicsapódnak, az érfal összezsugorodik, elzáródik. Rádiófrekvenciás (RF) visszérműtét során rövid vezetőkatéteren át visszük a kezelés helyére a rádiófrekvenciás ( RF) katétert, majd folyamatos ultrahang kontroll mellett azt lassan visszahúzzuk az érben, miközben a rádiófrekvenciás energia az érfalat felmelegíti. A hő hatására az érfal fehérjéi kicsapódnak, az összezsugorodik, elzáródik. A kezelés folyamata az ultrahang képen jól ellenőrizhető. A fő vénatörzs kezelése után a további oldalágakat érzéstelenítés után külön szúrásokból kezeljük, elzárjuk. A kezelés eredménye páciensenként eltérő lehet.
Volt mélyvénás trombózisom, akkor is el lehet végezni a műtétet?
Ultrahang vizsgálattal dönthető el a mélyvénák állapota, ettől függ a műtét elvégezhetősége. Ha a mélyvénákban az áramlás nem megfelelő, és a vénás vér szállítására szükség van a felületes vénákra,  akkor nem szabad műtétet végezni.
Mi a visszérbetegség?
A visszérbetegség a felületes vénás rendszer megbetegedése. A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Amennyiben különböző okok miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzés jelentkezik. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A kezeletlen visszérbetegség súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.
Mikor szükséges a visszérműtét?
Fekélyt megelőző állapotokban kétség kívül egészségügyi kockázatot jelent a visszeresség. Egyéb helyzetekben, a láb nehezedése, dagadása, görcsei illetve esztétikai okokból javasolt a műtét.

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a megszokott nyitvatartás mellett üzemel. Bővebb információ